• Bedenimizde bazı bölgelerimizde yer alan kasları sıkarak ve gevşeterek, açıp ve kapatarak enerji akışının yönlenmesini sağlarız. Kök kilidi, boyun kilidi, diyafram bölgesinin kilidi gibi kilitlerle çalışılır.
  • Ateş nefesi kundalini yogada uygulanan bir nefes çeşididir, çok önemlidir. Mide bölgemizde yer alan karın kaslarını nefes aldığımızda şişirip nefes verdiğimizde bilinçli bir şekilde omurgaya doğru çekerek, tıpkı bir dalganın kumsala vurması gibi karın ve mide bölgesinde yer alan iç kasları hafif göğüs kafesi bölgesine doğru çekerek ve kesinlikle zorlamadan eşit aralıklarla burundan nefes alış verişleri olarak özetlenebilir.
  • Yeni başlayanlar için bu nefese hızlı ritimlerde çıkılmamalıdır. Yavaş yavaş sinir sistemine öğretilerek hızlanma sağlanmalıdır. En kolay yöntem; sağ veya sol avuç içinizi midenizin üstüne gelecek şekilde yerleştirin. Karnınızda sanki bir pompa varmış gibi nefes alıp vermeye başlayın. Nefes aldığınızda diyafram kasınızı kullanın, nefesiniz göğüs seviyesinde kalmasın. Alınan nefes sizi bir balonun şişmesi gibi şişirebilsin. Nefesi verdiğinizde de balonun sönmesi gibi önce karın bölgenizden sonra göğsünüzden ve en sonunda boğazınız ve burnunuzdan geçerek nefesin dışarıya çıktığını hissedin.
  • Normal şartlarda kundalini yoga çalışmalarında burundan nefes alınıp verilir. Özel çalışmalarda ağızdan nefes çeşitleri de kullanılır ama eğitmenin yönlendirmesi olmadığı sürece ve burunda bir fiziksel deformasyon da bulunmuyorsa mümkün olduğunca nefesi burundan alıp vermek önemlidir. Bu nefes alış verişleri burun kanatlarınızı titreştirecek dereceye çıkarılabilir. Dolayısıyla, burun etleri derin ve uzun nefes alış verişlerle zaman içinde küçülebilir, daha rahat nefes alıp vermeye başlandığı farkedilir.
  • Odak noktalarımız enerji çarklarının oturduğu yerlerdir. Kundalini Yoga derslerinde özel bir yönlendirme olmadığı sürece beden ile iletişimde olmak, iç dünyamıza doğru nefesin derinliğinde girebilmek için gözler kapalı devinimde kalınır. Gözler kapalıyken aktif bir şekilde bedenin üçüncü göz veya kök çakra veya nefs bölgesi gibi bölgelerine odaklanma yapılır. Bu tip bir çalışma şekli, ilgili odağı temizlerken aynı zamanda konsantrasyonu arttıran pratikleri içerir.
  • Yeni başlayan kişiler için grup ile beraber bir kundalini yoga eğitmenin rehberliğinde çalışmalar yapmaları tavsiye edilir, çünkü genel ulaşılabilir video’lar ile tek başına yapılacak meditasyon ve kundalini kriya’ları da olsa bedeni bu tek başına yapabilmeye hazırlamak gerekir. Bu nedenle, belli bir süredir kundalini yoga yapmıyorsanız her yoga çeşidinde olduğu gibi bir bilen ile yapmak, doğru bir duruş, doğru bir nefes alış verişi öğrenerek ilerlemek temelinizi sağlam kurmak anlamına gelir.