Sessizliğin İçindeki Tılsımlı Tepe – Baksı Müzesi
Bir Keşif Yolculuğu
İçe ve Dışa Doğru
Bayburt’ta bulunan Baksı müzesinin tılsımı hikayesinde saklı. Gurbetteki babasının dönüşünü özlemle gözleyen bir çocuğun babasını beklediği yer, iki günlük ekin toplama sonrası dönüş yolunda dağları sis bastığında annesiyle kurtlardan korunduğu yer. O çocuk büyüyor, ressam ve akademisyen oluyor, bu tepeye bir müze kuruyor, müzenin ismi Baksı oluyor. Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan.
Baksı Kazak ve Kırgız Türkçesinde şair, ozan, şaman, şifacı anlamlarına geliyor.
Sessizliğin ortasında ve yıldızların mücevher gibi ışıldadığı bir konumda olan Baksı müzesi mimari, sanatsal, coğrafi, kültürel açıdan pek çok zenginlikler taşıyor. Meraklısını kendine çekiyor. Çoruh nehri müzenin yanı başında akarken Huykesen dilek ağacı yürüme mesafesinde ziyaret edebileceğimiz bir noktada yer alıyor.
“Baksı Müzesi, yalnızca kendisine doğru bir yolculuğa çıkanların ve aynı zamanda da geçip gidenlerin müzesidir…” bu sözleri söyleyen sanatçının deneyimi çok özel olmalı.
Biz de yaşayıp görmek istedik. Size yapılan bu davet her açıdan bir keşfe çağrı; hem içe doğru hem dışa doğru.
Baksı müzesinin konaklama bölümünde taş odalar da kalacağız. Masalsı bir ortamın demlenen an’ı içinde soluklanacağız.
https://baksi.org/
Günlük İçe Dönüş Akışı: 25, 26, 27 Ağustos
07:00 – 8:20 Kundalini Yoga, Nefes Çalışması
14:00 – 15:20 Sufi Öğretileri
17:00 – 18:20 Kundalini Yoga ve Meditasyon Çalışması
21:00 – 22:20 Masal, İlahiler, Sohbet ve Yıldızları İzleme
Sufi öğretiler içinde Anadolu erenlerinden menkıbeler, yoga ve sufism, dikkat çalınması ve meditasyon, ışığın manevi derinlik kazanmadaki önemi, sesin gizemi gibi konular yer alacak. Kundalini yoganın güçlü meditasyonları, beden ile bağ kurma, ışığa odaklanma, sesimizin içindeki renkleri duyma gibi pratikleri içerecek.
Her akşam farklı bir masal ve masalın analizi olacak.
* Günün geri kalan zamanları serbest zaman – doğayla iç içe ve Çoruh nehri kenarında yürüyüşler yapılabilir.
* Kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği saatleri günün akışına göre düzenlenecektir.
* Yemekler yöresel ağırlıklı olup müzenin düzenleyeceği bir menü olarak sunulacaktır.
* Ara çaylar ikram, musluk suyu içilebilir.
* Yoga Çalışmaları ve meditasyonlar herkese uygundur. Ancak, beden çalışmalarına özel sağlık engeli olanların detayı hakkında bilgi vermesi önemlidir.
24 Ağustos Pazar varış 17:00 itibarıyla içe dönüş başlayacak ve 27 Ağustos akşamı sonlanacak.
Havalimanı transfer süreçlerinde yol üzerinde uğrayacağımız bazı yerler:
Çımağıl Mağarası (sarkıt ve dikitleri, traverten basamaklarıyla çok özel bir mağara), Bayburt içinde Dede Korkut Müzesi, Ahilik geleneğiyle bağlantılı Ahi Emir Ahmedi Zencan Türbesi, Kop Şehitliği ve Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinin yapıldığı yer- (İstiklal savaşımız bu kongre ile başlatıldı).
Kayıt ve Detaylar için hayyalsen@gmail.com üzerinden bilgi alınabilir. Ön ödemelerin 15 Temmuz’a kadar gerçekleştirilmesi ve uçak biletlerinin ayarlanması öncelikli.