İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ‘bütçe senin, karar senin’ başlıklı proje çağrılarında önerdiğimiz bir proje ön elemeden geçti. Elemeden geçen projeler İstanbul halkının seçimine açıldı. 29 Ağustos 2021 tarihine kadar oylamaya açık.

https://butcesenin.istanbul/projeler/detay/95125841

Bu projenin hayaline ortak olmak isterseniz yukarıdaki linkten giriş yaparak açılan sayfada ‘Bütçe Sepetime Ekle’ butonuna basarak oylamaya katılabilirsiniz.

Projenin Amacı:

İstanbul’da Eko-köy Uygulamalar merkezi kurarak doğadan ilham alarak yaratılan akıllı yaşam şekillerine geçiş için şehir insanına iklim krizine karşı ivedi ve etkili bilinçlendirme, ilham ve motivasyon kazandırmaktır.

İBB’ye ait belli büyüklükte bir arazinin eko köy uygulamalarına açılması ve Dünya’nın başarılı örnekleriyle bilinir eko-köyleri arasında bir iletişim ağı oluşturarak, yurt içinde bu yönde faaliyetler gösteren toplulukların deneyimlerini dahil ederek zengin bir atmosfer yaratmak ve bu anlayışta halkın ziyaretine açık olacak bir eko-köy eğitim merkezi kurmaktır.

Projenin İçeriği:

Bu uygulamalar merkezinde yurt içinden ve yurt dışından davet edilecek deneyimli profesyonel eğitmenlerin dönemsel olarak anlatılar ve pratikler paylaşarak eğitimler vermesine olanak sağlanabilir.

Bazı konu başlıkları:

  • Permakültür nedir? Şehir de Perma kültür nasıl yapılabilir? Perma kültür pek çok eko köyün uyguladığı doğayı inceleyerek onun diline göre bir yaşam şeklini tasarımlamaktır, temel ilkeleri bulunur.
  • Permakültür ilkelerine göre örnek bir ev tasarımı oluşturulabilir, bu ev prototip olarak eğitim amaçlı kullanılabilir.
  • Şehir de arıcılık nasıl uygulanır? Arılar neden önemli? Gerçek bir arıcılık çalışması bu saha da devam ettirilebilir. Eğitimler için kullanılabilir.
  • Ağaçların dili öğrenilir mi? Ağaçların bilmediğimiz özellikleri eğitim amaçlı eğitmenlerce anlatılabilir.
  • Kuşları seslerinden nasıl tanıyabiliriz? Dijital ortamda kuş sesleri ve görüntüleri dahil edilmiş öğretici bir uygulama eko-köy uygulamalarına alınabilir.
  • Şehirde site ve bina yaşamlarına kuşlar nasıl davet edilir? Kuş evleri nasıl yapılır?
  • Bitkilerle müzik yapılabilir mi? Bu konuda araştırma yapan eko-köyler bulunmaktadır. Bitkilere elektrotlar bağlayarak onlarla iletişime geçen çalışmalar var.
  • Mantarların doğada önemi? Anadolu mantar örnekleri için bir ortam oluşturulabilir.
  • Şehire yakın bölgelerde dikey tarım nasıl uygulanır?
  • Doğa insan etkileşimi içinde ekolojik yaşama ait kadim bilgiler hakkında şehir insanı Anadolu insanından neler öğrenebilir? Pek çok bu konuda deneyimli Anadolu insanı konuşmacı olarak davet edilebilir.
  • Birlikte yaşam için başarılı örnekler göstermiş eko-köy toplulukları incelenebilir. Birlikte yaşam için gerekli iletişim ve karşılıklı birbirini anlama pratikleri uyguluyor oldukları araştırılıp şehir de siteler ve apartmanlar da yaşayanlar ile paylaşılabilir.
  • Eko-köyün uygulamalar merkezinin sineması olabilir. Ekolojik yaşama dair belgesel film gösterimleri yapılabilir. Belgesellere konu olan kişiler konuşmacı olarak davet edilebilir.
  • Bu konuda bilinçlendirme yapan ve kitap basan yayınevleri halka tanıtılabilir, Merkez ile ortak çalışmalar yapabilirler.

Yukarıda verilen başlıklar ve merkez kapsamına alınacak faaliyetler bu konuya gönlünü ve yıllarını vermiş uzmanlarca derinleştirilip zenginleştirilecek.

Projenin Faydaları:

  • Doğanın gerçek bir tasarımcı olduğu ve bunu anlayanlar tarafından daha akıllı yaşamlar için merakla öğrenilecek ve şehirde gündelik yaşama dahil edilecek pek çok konunun olduğu fark edilecek,
  • Prototip eko köyü ziyarete gelen ziyaretçiler bu alandan ilham alarak kendi yaşamlarında uygulamalar için motivasyon ve bilinç kazanabilecekler ve isteyenler bu merkezden danışmanlık alabilecekler.
  • İklim krizinde toplumda ciddi bir değişim yaratacak bir merkez olma sorumluluğunu taşıyacak.
  • Bu merkezde çalışacak kişiler olacak, potansiyel bir iş alanı yaratılacak.
  • Bilinçli topluluklar içinde olmak isteyen İstanbul çevresinde veya başka yerlerde eko köyler kurmaya veya dahil olmaya istekli kişilerin eko-köy uygulamaları merkezi aracılığıyla birbirileriyle tanışmaları mümkün olacak.
  • Eko-köy çalışmalarının Türkiye’de ivme kazanmasında bu merkez öncülük edebilecek.
  • Çevre, tarım, mimarlık, şehir planlama ve ekoloji kapsamlı dersler okutulan üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrenciler bu merkezde uygulamaları yakından tanıma, stajyer olarak çalışma ve merkezin iletişim ağı üzerinden yurtdışı eko köyler ile de ortak çalışmalar yapma fırsatı bulabilecekler.
  • Başarılı eko köylerde birbirini dinleme ve empati kurma çok önemsenmektedir. Bu yönde deneyimlenmiş, test edilmiş ve geliştirilmiş uygulamaları ve çalışmaları vardır. Şehirde bir arada yaşayan topluluklar da bir arada ortak işler yapabilmek ve birlikte uyumda yaşam için bu deneyimlerden fayda alınabilir.

Bazı  Kaynaklar:

Bu sayfadaki fotoğraf, kuruluşundan bu yana 50 yılını devirmiş Hindistan’daki Auroville ekoköyünün planından ve galaksi modeli dikkate alınmış, İstanbul’da da bir ekoköy uygulama merkezi planı evrenden ilham alınarak kurulsa harika olmaz mı!

Fotoğrafın alındığı kaynak: https://gaiadergi.com/ilginc-hikayesiyle-goze-carpan-bir-ekokoy-auroville/

Şehirde Ekoköy Uygulamalar Merkezi

Yazı dolaşımı