Ekoköyler sadece organik tarım uygulanan ve atalık tohumlardan ürünler elde edilen, doğal malzemeden evler yapılan yerler değildir. Hayatın anlamına dair aynı ortak değerleri benimseyen bireylerin bilinçli olarak bir araya gelmesinden oluşur, yaşarak, deneyerek öğrenmenin gerçekleştiği, sürekli keşif yerleridir. Kendi yaşam modellerini kendi elleriyle ve gayretleriyle birlikte yaratırlar.

Boekel-Ecovillage- Hollanda

Ekoköylerin birbirinden farklı özellikleri olabilir, hiç biri birbirine benzemez. Temel olarak doğadan ilham alan, doğayı koruyan ve doğanın içindeki yaşamı destekleyen, çöl gibi zor koşulların geçerli olduğu bölgeleri veya terkedilmiş yerleri yaşanılacak yerlere dönüştüren, küresel ekonomi kurallarının dışına çıkarak topluluk içinde farklı alışveriş, para ve takas modelleri yaratan,  çocuklar için genel okul sistemi dışındaki alternatif eğitim modellerini denemeye açık, güneş, rüzgar ve biyoyakıt gibi doğal enerji kaynaklarını kullanarak evler tasarımlayan, atıkları akıllıca tekrar yaşam döngüsüne sokabilen kolektif yaşamlardır. Dolayısıyla, ekoköyler geleneksel köylerden çok farklıdır.

Sağlıklı iletişim ve karşılıklı birbirini kalpten dinlemek, topluluğun ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözümler geliştirmek için bir arada yaratıcı kararlar almak ve ortak harekete geçmek önceliklidir. Bu nedenle, çoğunlukla çalışma grupları oluşturularak projeler üzerinden aksiyonlar alınır.

Hindistan’daki Auroville, İskoçya’daki Findhorn veya İtalya’daki Damanhur Ekoköyleri gibi köyler yıllar içinde güçlü çekim merkezlerine dönüşmüşler ve Dünya’dan farklı milletlerden insanlar buralara gelerek bir arada yaşamaya başlamışlardır. Bu topluluklarda evrenden ilham alınarak galaksi modellerinde oluşturulan yerleşim planları, sıfır enerjili pasif evler, kendi enerjisini üreterek kendine yetebilen sistemler gibi pek çok bilgi gerektiren teknolojileri üretilmekte, iddialı projeler yapılmaktadır.

Bu uzun ömürlü ekoköylerin sırrı; topluluk içindeki ilişki ağını canlı ve akışkan tutmaktır. Uzun vadede birbiriyle anlaşamayan bir topluluk hiçbir projeyi hayata geçiremez, başlasalar da başarı ile bitirmeleri çok mümkün olamaz. Bu yüzden iletişimin çok önemli olduğunun bilincindedirler, bu yönde kadim topluluklarda ve ilkel kabilelerde çatışmaların nasıl çözüldüğüne dair uygulamaları inceleyerek, bu ekoköyler kendi topluluklarına adapte etmişler, anlama ve kalpten bağ kurmak adına her yaşa uygun şiddetsiz iletişim oyunları ve eğitimleri düzenlemişler, dolayısıyla bu konuya çok fazla zaman ayırmışlardır ve ayırmaktadırlar, alt yapılarında ortak manevi ritüellerden ve birlikte uyguladıkları inanç seremonilerinden besleniyor oldukları da gözlemlenir.

Ekoköyler ağının bir parçası oldukça, zaman içinde bireyler kendi yeteneklerini keşfetme fırsatı bularak insiyatif almak isteyen ve yaşam boyu öğrenme kültürünü arzu eden bir bilinç sıçraması deneyimlemekte ve hayata bakış değişebilmektedir.

İklim krizi arttıkça şehirde site, bina ve mahalle yaşamında ekolojik ve sosyal projeler üretmek ve önlemler almak daha çok ihtiyaç olacaktır, bunun için de yerelde yaşayanla iletişim harcını güçlü tutmak gerekecektir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ‘bütçe senin, karar senin’ başlıklı proje çağrılarında önerdiğimiz ‘Ekoköy Uygulamalar Merkezi’ başlıklı proje ön elemeden geçti. Elemeden geçen projeler İstanbul halkının seçimine açıldı.

İstanbul’da yaşıyorsanız ve bu projenin hayaline ortak olup gerçekleşmesini arzu ederseniz aşağıdaki linkten 29 Ağustos 2021 tarihine kadar oyunuzu verebilirsiniz.

Proje gerçeğe dönerse, Dünya’daki başarılı ekoköylerin deneyimlerinden yararlanarak, dinlemek ve duymak, empati kurmak üzerine pek çok pratiklerin ve oyunların bu merkez vasıtasıyla geniş kitlelere ulaşabilmesi mümkün olabilecektir. Merkezin yaratacağı atmosfer ve iklim, bir kuluçka merkezi etkisi yaratarak çok farklı ekoköy toplulukların doğmasına vesile olabilir.

Proje kapsamı hakkında bilgiyi aşağıdaki linkten alabilirsiniz:

https://hayyal.com/ekokoy-uygulamalar-merkezi/

Oyunuzu kullanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1- TCK ve şifre ile öncelikle aşağıdaki linkten açılan sayfada Giriş bölümünden ‘kayıt ol’ butonuna basılarak kayıt olunuyor.

https://butcesenin.istanbul/

⁠2- sonra aşağıdaki proje linkine tıklayınca açılan⁠

https://butcesenin.istanbul/projeler/detay/95125841

⁠sayfanın altında “Bütçe Sepetime Ekle” butonuna basılıyor, ayrıca birden fazla proje seçilip sepete eklenebilir, çok güzel başka projeler de yer almakta.

⁠3- Son olarak işlemi tamamlamak için bütçe sepetine gidip onaylanıyor.

(*) Foto: https://ecovillage.org/  kaynağından alınmıştır.

#ekoköylerağı #ekoköytasarımeğitimleri #uygulamamerkezi #ekobilinç #tasarımdoğada #eğitimmerkezi #iklimeylemi #şehirdedeğişim #şehirdenkırsalageçiş #ibbproje

@hayyalsen

 

 

 

 

Ekoköy Nedir?

Yazı dolaşımı