KinTsugi- Kırılan Parçaları Birleştirme ve Değerli Hale Getirme Sanatı

Japonca’da Kin- Altın, Tsugi- Birleştirmek, Tsukuroi ise tamir etmek anlamına geliyor.

Japonların geleneksel sanatlarından olan bu sanatın arkasında özel  bir felsefe yer alır.

Diyelim ki en sevdiğiniz bir porselen eşyanız kırıldı, parçalara ayrıldı, tutkal ile birleştirilse bile eskisi gibi olamayacaktır. Çöpe mi atarsınız, yoksa kullanamayacak olsanız da atmaya kıyamadığınızdan dolabın en köşelerine mi iterdiniz?

Japonlar bu kırılmış parçaları altın tozu, gümüş tozu veya bu renklerdeki boyalarla kırık yerlerinden birleştiriyorlar. Kırık olan yerleri kapatmaya çalışmak yerine kırık olan yerlerin kusurunu daha bir belirginleştiriyorlar! Kusurlar uygulanan teknik ile bütünlüğün içinde daha bir estetik güzelliğe kavuşuyor.

Tekniği uygularken özel bir yapıştırıcı kullanıyorlar, bu yapıştırıcıyı Japonya’da yetişen yerel bir ağacın özünden elde ediyorlar. Aşağıdaki videoların ilkinde tekniğin ustası, Japonlarla bu ağacın arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu ifade ediyor. Tutkalı sürdükten sonra üç ay kapalı bir dolapta bırakıyorlar. Sonra obje çıkarılıp yaldızlı renklerle işleme devam ediliyor. Tekrar kullanılabilir olması için kırığın durumuna göre incelikle, nazik ve detaylı bir emek istiyor.  

Bu sanatın ustaları her türlü kusur güzelleşebilir, kırıklar da iyileşebilir diyor. Öyleyse, kendi kusurlarımızı ve kalp kırıklarımızı örtmek yerine bunları güzelleştirmek istesek ve bir harç kullansak ne kullanırdık?

Cevabını ‘Sıfır’dan Başlamak’ başlığıyla açılacak olan atölyede arayacağız. Atölye 16 Kasım’da başlayacak, her Pazartesi ve her Cuma akşam 20:30’da gerçekleşecek ve üç hafta sürecek, 4 Aralık sona erecek. Detayları yakında geliyor!

Aşağıdaki linkler bu sanatla ilgili pek çok video’dan ikisi.

İlk video’da ustanın hayata dair bakış açısını, yaptığı iş ile derinden bağlayan sözleriyle karşılaşıyorsunuz. Ayrıca, Japonların doğa sevgisini de anlatımlarında buluyoruz.

Diğerinde, usta çırak ilişkisi içinde ilerleyen ve yeni nesilden bu sanatı devam ettirenlerin, sokaktan geçenlere KinTsugi’yi tanıtmak adına dükkan ile sokak arasındaki sınırı ifade eden camın arkasından sokağa dönük çalıştıklarını görüyoruz. Böylece, ne yapıldığını merak edenin içeriye girebileceğine dair daveti var gibidir…

Linklere tıkladığınızda yeni bir sayfada açılır.

https://www.youtube.com/watch?v=r9LMKGte0UU

https://vimeo.com/90734143

KinTsugi

Yazı dolaşımı