Tekrar etmenin gücü müzikal bir uyum yaratıyor. Yapılan bir araştırmada doğadan toplanan farklı sesler örneğin buzun çatlaması, rüzgar sesi, suyun damlaması, arı vızıltısı veya balinanın çıkardığı sesler gibi 20 farklı ses  58 kişiye önce bir kez  ve arkasından aynıler ses tekrarlı olarak dinletiliyor. Söz içermeyen seslerin de beyinde bir algı değişimi yarattığı görülüyor.(*)

Bu çalışmanın altında yatan öncül bir araştırma var; Kaliforniya Üniversitesi psikologlarının araştırmaları sonucu bir kelime veya bir kelime kalıbının birçok kez tekrar edilmesi sonucu sesten müziğe doğru dönüşen bir algı değişikliğinin olması bu araştırmaya ilham olmuş.

Sonuç olarak, tekrarların melodi yaratma gücü, konuşmadan çok daha geniş bir ses yelpazesine uzanıyor gibi görünüyor. Makalede ifade edilen;  ‘size görünen sesler gerçekten mevcut olanlardan farklı değil, bazen de oldukça imkansız görünecek kadar garip davranırlar, bazen çok garip davranıyorlar ‘

Belki de hayatımızda neyi uzunca tekrar ediyorsak yarattığımız bu müziği sonradan beğeniyor veya beğenmiyoruz da diyebiliriz!

Video’da Kaçkarlar’da bir çeşmeden akan suyun ritmi beni kendine çekmişti, kendi müziğini çalıyordu, ‘etrafımda beni bir dinleyen olsa!’ der gibiydi!

 

(*) The sound-to-music illusion: Repetition can musicalize nonspeech sounds — Rhimmon Simchy-Gross, Elizabeth Hellmuth Margulis

https://www.scientificamerican.com/podcast/episode/repetitive-sounds-are-music-to-the-brain/

 

Tekrar Etmenin Gücü

Yazı dolaşımı