Uzaydan Dünya’ya bakan astronotların hemen hemen ortak görüşü aynı.

‘Genel bakış etkisi- Overview effect’  tanımını astronotlardan Edgar Mitchell özel bir örnekle açıklar;

‘Artık işimizi bitirmiştik ve pencereden dışarı bakmak için çok az bir zamanımız vardı, şu an biz özel bir konum içindeydik buna ‘barbekü mod’ diyorduk.  Uzay aracını bir kavis ile döndürmeye başladık ve pencereden baktığımızda her iki dakika da bir ‘Dünya’, ‘Ay’ ve ‘Güneş’ 360 derecelik bir panoramada görüş açımızın içindeydi artık ve bu görsel şöleni izlemeye başladık. Ben Astronomi ve Kozmoloji üzerine çalıştım.

O an tam olarak anlamıştım ki benim içimdeki moleküller, yanımda oturan arkadaşımın bedenindeki moleküller, uzay aracını oluşturan maddelerin hepsi daha Evrenin ilk oluşum dönemlerinden meydana gelmiş çok çok eski ve dev yıldızların tozlarının bir parçasıydı, biz yıldız tozlarıydık.’

David Loy  (filozof) uzayda astronotların hissetiklerini,  meditasyon yapan kişilerin de deneyimleyebildiğini şöyle ifade eder;

‘Meditatif bir dalıştayken zihne yakından bakıldığında gezegenin ‘canlı gerçekliği’ duygusu belirginleşir. İnsan olarak sen doğal dünya ile daha bir uyumlu hale girersin. Bu deneyim, astronotların sahip olduğu doğrudan algılamaya çok benzer. Bu yüzden, pek çok insanın ‘genel bakış’ efektini meditatif bir deneyime benzetmiş olması şaşırtıcı değildir, tam olarak öyle olmasa da. Meditasyon deneyimleri algısal bir farkındalık yaratır.’

Nicole Stott kadın astronot : ‘Dünya’mız hasta ise biz de hastayız demektir, Dünya’mız ölüyorsa biz de öleceğiz demektir’.

‘Genel Bakış etkisi’  belgeselindeki söyleşilerde belirtildiği gibi herşey birbiriyle çok ilişkili ve astronotlarda bu ilişkiyi ani bir algı sıçraması içinde yaşayabilmekte. Uzay seyahetleri yakında tatil planlarına girecek, bu tip yolculuklar ayrıcalıklı grup olan astronotların artık dışına çıkıp yavaş yavaş çoğunluğun erişebileceği bir deneyim haline girebilecek.

Bu uzaydan bakış deneyimlerinden gelen algı değişimlerini tatmak kim istemez ki! Bunun için uzaya çıkmayı beklemeden de birşeyler yapabiliriz. Zihnimizi ve beyin fonksiyonlarımızı geliştirebiliriz, nasıl ki cep telefonlarımız içindeki uygulamaları kullanmaya başladıkça hayatımızın kalitesi değişiyorsa, örneğin  cep telimize indirdiğimiz storytel isimli uygulamadan bir kitabı dinleyebiliyoruz veya cep teldeki uygulamadan harika bir gezi rehberi rotamız boyunca bize eşlik edebiliyor gibi..yeter ki o uygulamalara güvenip indirebilelim ve kullanmaya başlayıp faydasını görebilelim.

Gündüz Gecenin İçine Doğan Bir Yıldız Değil mi? —Güneşimiz de bir yıldız, her gün yıldızımız gecenin içinden doğarak bize yeni bir günü müjdeliyor, aydınlığa ermek için karanlıktan geçmek ve yıldızın bize yol göstereceğini bilmek iç rahatlatıcı değil mi!

8 haftalık Kundalini yoga atölyesinde de Evren ve bilinç ilişkisinde özel bir film izleyeceğiz, göksel izlenimler almak için İstanbul Üniversitesine giderek planetaryum etkinliğine dahil olacağız. Grup meditasyonları içinde her hafta düzenli yapacağımız yogik çalışmalarla bedenimizin bize verdiği duygusal ritimleri farkedeceğiz, hormon ve sinir sistemimizi güçlendireceğiz.

Kundalini Yoganın çok güçlü meditasyonları bulunmakta, diğer bir deyişle kol, bilek açıları ve parmak baskı yöntemleri, nefes ve göz hizalamaları ile güçlendirilmiş algı değişimine yardımcı olabilecek önemli bir araç.

Ayrıca, grupla çalışmak çok değerli, birbirimize destek olacağımız disiplinli 8 haftanın içinde yalnız olmadığımızı bileceğiz. Kolektif çalışmanın gücünü hissedeceğiz.

6 Şubat’da başlayacak Atölye detaylarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

https://hayyal.com/gunduzgecekundaliniyoga/

Evren ve zihin arasında bağlantılar için önerdiğim videolar:

‘Overview effect’ isimli belgesel: https://www.youtube.com/watch?v=CHMIfOecrlo

Evrenin işleyişi, insan ile ilişkisi : https://youtu.be/y8oQeuWGtwY

Hoşça Kalın,

Mehrunnisa Dilek

Genel Bakış Etkisi ve Meditasyon

Yazı dolaşımı


Genel Bakış Etkisi ve Meditasyon” için bir yorum

Yorumlar kapatıldı.